Cel Programu:
- Zwiększenie wiedzy w zakresie zarządzania kosztami produkcji oraz ich redukcji.
- Wzrost umiejętności planowania i organizacji procesu produkcji.
- Kształtowanie postaw nastawionych na podnoszenie efektywności pracy.
- Zainicjowanie procesu ciągłego doskonalenia.
- Skuteczna komunikacja, wzrost satysfakcji klientów.
Metody realizacji :
- Ćwiczenia indywidualne
- Ćwiczenia grupowe
- Studia przypadków na podstawie procesów klienta
- Dyskusje, burze mózgów
- Prezentacje interaktywne
Program :
Moduł 1 : Podstawowe pojęcia procesu produkcji
- Idea nowoczesnej optymalizacji produkcji
- Produkcja odchudzona
- Identyfikacja i ocena wartości w firmie
Moduł 2 : Definicja i typy marnotrawstwa – jak je eliminować
- Zdefiniowanie obszarów i procesów nie dodających wartości
- Eliminacja zdefiniowanych strat
- Metody redukcji kosztów zapasów produkcyjnych
Moduł 3 : Visual Stream Mapping ( mapowanie strumieni wartości )
- Obecna sytuacja procesów w przedsiębiorstwie – gdzie jesteśmy ?
- Oczekiwane, zoptymalizowane procesy w przedsiębiorstwie – dokąd zdążamy ?
Moduł 4 : Standaryzacja pracy w środowisku produkcyjnym
- Wyjaśnienie pojęć 5S
- Projektowanie i tworzenie standardów kluczem do poprawy produktywności
- Zarządzanie wizualne
- Raporty A3
- Skuteczne audyty
- Zarządzanie zapasami metodą ABC
Moduł 5 : Planowanie i skuteczne wdrażanie zmian
- Gdzie leży problem ?
- Metoda PDCA – szybkie rozwiązywanie problemów
- Diagram Ishikawy
- Planowanie potrzeb materiałowych JIT
- Metoda KANBAN w produkcji
- SMED – jak nie marnować czasu
- Przeciwdziałanie awariom TPM
Moduł 6 : Rola Managera
- Diagnoza stylu zarządzania
- Wyznaczanie celów i określanie priorytetów SMART
- Leader zmian
Moduł 7 : Skuteczna komunikacja, motywowanie i delegowanie
- jak szybko i skutecznie przekazywać informację
- asertywność przy motywowaniu i delegowaniu zadań
Moduł 8 : Kultura KAIZEN
- Co to jest Kaizen
- Sposoby ciągłego doskonalenia
- Dalsze kroki działania
- Co dalej ?
- Podsumowanie warsztatu
Prowadzący: Wojciech Leszczyński